Recensie: Sporen liegen niet – John Pel

Sporen liegen niet van John Pel biedt een unieke inkijk in het werk van een forensisch rechercheur in de strijd tegen de zware criminaliteit. De lijst met zaken waarbij oud-forensisch rechercheur John Pel in zijn carrière betrokken was, is niet alleen indrukwekkend maar ook angstaanjagend.
Niet minder dan vijftienhonderd doden gingen door zijn handen. De lijst met zaken waarbij oud-forensisch rechercheur John Pel betrokken was is niet alleen indrukwekkend maar ook angstaanjagend. Pel begon zijn loopbaan bij de Amsterdamse politie als portier, om vijfendertig jaar later afscheid te nemen als leidinggevende bij het Landelijk Team Forensische Opsporing. Als technisch rechercheur werkte hij mee aan tientallen liquidatieonderzoeken – waaronder het Passage-onderzoek – en was hij betrokken bij schokkende gebeurtenissen als de Bijlmerramp, de moord op Theo van Gogh, de aanslag op het Koninklijk Huis in Apeldoorn, de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn en mh17, gebeurtenissen die in ons collectieve geheugen gegrift staan (bol.com).


Als liefhebber van CSI, Criminal Minds, Bones en vele andere crime series ben ik altijd erg benieuwd naar boeken over dit onderwerp. Zou je niet zeggen he? Ik was dan ook blij verrast toen het boek op de mat viel en begon er gelijk in, twee dagen later was hij uit!
De cover van het boek is er niet een waar ik direct warm van word. Ik zou hem niet gelijk oppakken als ik hem zou zien liggen in de winkel, maar het past zeker bij het thema! En het laat maar weer eens zien don’t judge a book by his cover.

John Pel, forensisch rechercheur in hart en nieren, geeft je een inkijkje in zijn leven bij de politie. Hierbij wordt hij als rechercheur betrokken bij grote rampen en gebeurtenissen in onder andere de Nederlandse onderwereld. Zo komen de moord op Theo van Gogh, de Bijlmer ramp, de ramp met het vliegtuig MH17 en de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen aan de Rijn aanbod.
Niet alleen laat Pel zien hoe spannend zijn werk is, ook zie je wat voor aanslag dit zware werk is op lijf en leden en ook op zijn familie en gezin trekt zijn werk een zware wissel.

De vele bekenden rampen komen aan bod, maar de aanslag op het vliegtuig MH17 staat vele waarschijnlijk nog helder op de netvliezen. Deze ramp wordt dan ook in geuren en kleuren uitgewerkt door Pel. Hij beschrijft wat er op de crashsite te zien is, hoe moeilijk de samenwerking soms is en hoe zwaar het is om je te omringen met menselijke resten en bezittingen. Hierdoor liepen soms de rillingen over mijn rug!

Door de levendige schijfstijl en vele details lijkt het alsof je soms zelf even ronddwaalt over verschillende plaats delicten. Hierdoor wordt het boek ook een stuk interessanter voor de lezer. Soms moest ik tijdens het lezen even Googelen over welke bekende crimineel Pel het nu weer had, want er komen er vele aan bod in zijn boek! Echter doet dit totaal geen afbreuk op het boek. De bijgevoegde foto’s hadden een extra dimensie tot het boek.

Sporen liegen niet is een interessant boek dat je een inkijkje geeft in alle facetten van het werken als forensisch rechercheur!

7.5
Sporen liegen niet – John Pel
Uitgeverij: Ambo|Anthos

Bedankt uitgeverij Ambo|Anthos voor het sturen van een recensie-exemplaar!

E-book €12,99 Paperback €20,99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.