Recensie: De zwemmers – Julie Otsuka

Een groep zwemmers wordt opgeschrikt door een barst in de bodem van hun lokale zwembad. Deze zwemmers delen alleen een zwembaan (de snelle, langzame of gemiddelde) en de troost die ze ieder uit hun ochtend- of middagbaantjes halen.
Een van deze zwemmers is Alice, die langzaam haar geheugen verliest. Voor Alice was het zwembad een laatste redmiddel tegen de duisternis van haar steeds erger wordende dementie. Zonder het gezelschap van haar medezwemmers en de regelmaat van haar dagelijkse baantjes, wordt ze ondergedompeld in verwarring en chaos, en meegesleurd in herinneringen uit haar kindertijd en het Japans-Amerikaanse interneringskamp waar zij de oorlog doorbracht. Alice’ vervreemde dochter, die te laat in het leven van haar moeder terugkeert, is getuige van haar verwoestende aftakeling. (bol.com)


De cover van dit korte boekje is er eentje die je doet denken aan een prachtige zomerse dag, waarop je een frisse duik neemt in het zwembad. Een cover die door de frisse blauwe kleur in het oog springt.

Het boek is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel gaat over het groepje zwemmers die elke dag van het zwembad gebruik maken. Stuk voor stuk karakters met hun eigenaardigheden, maar allen worden ze vrolijk en vinden ze rust wanneer ze door het water glijden. Zo ook Alice, een dementerende vrouw, over haar en haar dochter gaat het tweede deel van het boek.

De schrijfstijl van Julie Otsuka is prachtig. Haar schrijfstijl bestaat niet uit een lopend verhaal, maar steeds stukjes heden en herinneringen, waarvan je een verhaal moet maken als lezer. De schrijfster laat duidelijk zien hoeveel emoties er bij de zwemmers komen kijken, wanneer er een barst in het zwembad ontdekken. Voor de een betekend dit veel meer dan voor de ander, dit is bijna poëtisch beschreven in het verhaal.

De zwemmers is een prachtig, bijna poëtisch verhaal waar je als lezer langzaam van moet genieten om alles goed in je op te kunnen nemen.

6.5
De zwemmers – Julie Otsuka
Uitgeverij: Lebowski

Bedankt uitgeverij Lebowski voor het sturen van een recensie-exemplaar!

E-book €9,99 Hardcover €21,99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.