
Het komt goed, lieve papa. Je gaat gewoon even slapen, en dan… komt het goed.’
‘Hoe weet je dat?’ vraagt hij voorzichtig.
Het is even stil. Ik zoek naar een antwoord dat ik niet heb.
Begin april 2020. De wereld wordt langzaam wakker in een nieuwe realiteit wanneer Rogier Duk plotseling onwel wordt en in het ziekenhuis belandt. Hij blijkt een van de eerste ernstige coronapatiënten te zijn op een moment dat er nog vrijwel niets bekend is over het verloop van de ziekte. Duizend vragen, geen antwoorden. Elke dag bezoekt Joosje haar vader op de intensive care; een plek die we vooral kennen van de angstaanjagende beelden in het nieuws, maar die abstract blijft tot je er geweest bent. Er wordt haar aangeraden een dagboek bij te houden, zodat haar vader zijn ic-tijd later beter kan verwerken. Alles schrijft ze op: van de intieme momenten met haar vader tot de grapjes van de verpleging. Met ontroerende eerlijkheid en een ijzersterk gevoel voor detail vertelt Joosje hoe haar eigenzinnige familie zich door de periode vecht die zoveel Nederlanders hebben moeten doormaken (bol.com)
Dit boek kwam ik tegen in de folder van de uitgeversgroep OverAmstel en na het lezen van de achterflap was ik bijzonder geïnteresseerd. Niet alleen vanwege het onderwerp, maar ook was ik benieuwd hoe Joosje het boek vorm zou geven. Ik besloot een recensie-exemplaar aan te vragen. Bij het zien van de cover van het boek denk je niet gelijk aan ziekenhuizen en corona. Door de zachtroze teksten en de olifantenslurf zou je bijna denken dat het boek iets liefs heeft. Wat de olifantenslurf op de cover van het boek doet, kon je tijdens het lezen te weten.
Het verhaal is geeft je een prachtig inkijkje in het leven van een familie waarin iemand op de IC terecht is gekomen. Het verhaal wordt niet mooier voorgedaan dan het is, maar is eerlijk en sterk geschreven. Geen medische poespas, dus ook voor de niet medisch onderlegde erg goed te lezen.
Ondanks dat het thema heftig is, weet Joosje ook voldoende humor in het verhaal te stoppen, waardoor het luchtig blijft. Ik denk dat vele mensen in dit boek herkenning zullen vinden, van de angstige dagen die zij hebben meegemaakt tijdens hun verblijf of tijdens het verblijf van een geliefde op de ic in de COVID periode.
Ik zie je bij de uitgang is een mooi en krachtig geschreven verhaal waarin de juiste dosis humor is gebruikt om het verhaal luchtig te houden. Een boek waarin veel mensen steun zullen vinden! Ik las het boek in twee dagen uit!
8.5
Ik zie je bij de uitgang – Joosje Duk
Uitgeverij: Lebowski
Bedankt uitgeverij Lebowski voor het sturen van een recensie-exemplaar!