Recensie: Zorg voor je mensen – Marijn Houwert

De wereld van een traumachirurg in een academisch ziekenhuis is weinig alledaags. Marijn Houwert vertelt over de schietpartij in de tram in Utrecht en een jonge moeder die een zelfmoordpoging doet, en hoe dat nooit went. Hij schrijft over de opleiding, het zetten van vinkjes, de zin en onzin van wetenschappelijk onderzoek en de hoge druk tot publiceren en promoveren. Ook gaat hij in op het cliché van de ‘snijgeile’ chirurg die van voetbal en snelle auto’s houdt (bol.com).


Toen ik de aankondiging van dit boek voorbij zag komen en las dat het over een traumachirurg uit het UMC Utrecht ging, wist ik dat ik dit boek onwijs graag wilde lezen. Dit omdat ik zelf ruim 1.5 jaar in Utrecht op de uitslaapkamers heb mogen werken. De cover van het boek is simpel. Grote titel tekst met een chirurg die zich klaarmaakt om te gaan opereren. Ik denk het stereotype beeld wat men heeft van een chirurg. Maar niets is minder waar. Hier komt men vanzelf achter tijdens het lezen van dit boek.

Marijn Houwert geeft je een inkijkje in het leven van een traumachirurg. Hierin neemt hij je mee in verschillende aspecten van het beroep. Zoals het doen van onderzoek, zijn werk met patiënten, hoe hij chirurg is geworden en wie er voor hem belangrijk zijn geweest als rolmodellen. Ook laat hij zien dat hij naast chirurg ook nog vader is van twee prachtige dochters en dat het werk hem ook wel degelijk raakt.
De schrijfstijl is snel en gevat en Marijn schroomt niet om zijn mening te delen. Echter zijn de verhalen maar kort slechts twee á drie pagina’s wat er voor zorgt dat er weinig diepgang in de verhalen zit. Dit is jammer, want van sommige verhalen had ik graag meer willen weten bijvoorbeeld het verhaal over de tramschutter in Utrecht.

Tijdens het lezen van de patiënten verhalen kwam ik dan ook twee verhalen tegen die indruk op mij gemaakt hebben. Zo liep ik mijn stage op de IC in de tijd van de schietpartij in de tram in Utrecht en zag ik de jonge motorrijder tijdens een van mijn colleges bijna voor onze ogen aangereden en gereanimeerd zien worden. Situaties die zeker indruk op je maken en je altijd zullen bijblijven!

Marijn Houwert schrijft in zorg voor je mensen gevatte en scherpe stukjes over zijn leven als traumachirurg. Het geeft een leuke inkijk voor mensen die geïnteresseerd zijn in de medische wereld en alles wat erachter schuilgaat!

Zorg voor je mensen – Marijn Houwert
Uitgeverij: De Arbeiderspers

E-book €11,99 Paperback €20,-

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.