Recensie: Kastanjehove – Tommie Niessen

In Kastanjehove  weet de negentienjarige Thomas niet goed wat hij wil met zijn leven. Hij is al met drie opleidingen gestopt. Op advies van zijn moeder is hij nu begonnen aan een opleiding in de zorg. Zijn eerste stage is hij goed doorgekomen, maar zijn tweede stage in een verpleeghuis blijkt een stuk pittiger… Thomas komt erachter wat het echt betekent om in de zorg te werken: strakke roosters, vermoeide collega’s, eigenzinnige bewoners en vreemde regeltjes. En daar blijft het niet bij, want naast de gebruikelijke drukte in verpleeghuis Kastanjehove staat er iets op de planning wat een enorme impact zal hebben op de bewoners: een verbouwing. Meningsverschillen tussen collega’s, de bewoners en de directie van Kastanjehove leiden tot veel onrust en onzekerheid. Voor Thomas is het al moeilijk om te begrijpen wat er allemaal gebeurt in de zorg. Laat staan wat er nu gaat veranderen in Kastanjehove. Maar hoe langer hij er werkt, hoe meer grip hij erop krijgt, en Thomas krijgt steeds meer plezier in zijn werk. Eindelijk heeft hij iets gevonden wat bij hem past en dat voelt goed. Met hulp van bewoners borrelt er een strijdplan op. Kan hij dit ook ten uitvoer brengen? (bol.com)


Als verpleegkundige was ik toen ik hoorde dat dit boek uitkwam enorm benieuwd. Ik was dan ook blij verrast dat het boek op de mat viel!  De cover van het boek vond ik in eerste instantie niet helemaal bij het verhaal passen, maar na het verhaal gelezen te hebben past het eigenlijk prima. De chaos die in het verpleeghuis heerst is goed weergegeven door de ronddolende ouderen.

Doordat Tommie zelf ook werkzaam is in de zorg weet hij de situaties hierin goed neer te zetten. Hij laat zien dat werken in de zorg niet alleen een vrouwenberoep is, en dat er naast hard werken en de vele regels en schema’s ook zeker ruimte is voor plezier en humor.
Het verhaal is vlot en simpel geschreven. De hoofdstukken zijn niet te lang, waardoor het boek leest als een trein. Doordat Thomas goed is neergezet, kun je jezelf als lezer makkelijk met hem identificeren. En je bent dan ook erg benieuwd of het Thomas lukt om de snode plannetjes van de bewoners uit te voeren.

De bewoners zijn herkenbaar en stelen je hart. Wat heb ik moeten lachen om de kapriolen die Joop, Jannie en Toos uithalen! Voor mij als verpleegkundige waren verschillende situaties dan ook erg herkenbaar, zoals je eerste overledenen of het geroddel en geplaag onder de bewoners vooral onder etenstijd 😉

Kastanjehove is een vlot geschreven verhaal, vol humor over het wel en wee van het werk in de ouderenzorg. Wat mij betreft een echte aanrader!

8.0
Kastanjehove – Tommie Niessen
Uitgeverij: Ambo|Anthos

Bedankt uitgeverij Ambo Anthos voor het sturen van een recensie-exemplaar! 

E-book €10,99           Paperback €19,99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.