Recensie: Het regent zonnestralen – Fien Vermeulen

Dit is niet het zoveelste boek van een kanker-overlever. Dit is het verhaal van Fien, die zo dicht bij de dood kwam dat het leven daarna knap ingewikkeld werd. Ze ontdekte dat je een levensbedreigende ziekte nooit alleen krijgt en dat hij nooit echt overgaat – ook niet als je weer gezond bent verklaard. Met humor en diepgang en volledig schaamteloos beschrijft Fien in dit boek haar leven als jonge vrouw. Liefde, carrière, vriendschap, seks en jezelf ontdekken horen daarbij. Net als – in haar geval dan – een kale kop, poepen in een teiltje en ineens BN’er zijn. Het is een verhaal over knokken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Niet omdat je een held bent, maar gewoon omdat je leven het waard is. ‘Een survivor gaat keer op keer op z’n muil. Bouwt een kampvuur, brandt het op en doet het de dag erna opnieuw. Weet steeds op te krabbelen om z’n taakjes weer te doen. Niks heldendaad, gewoon broodnodig om de volgende dag te halen.’ (bol.com)


Fien Vermeulen is voor het grote publiek bekend als radio-dj en deelneemster aan Expeditie Robinson. Toen ik hoorde dat ze een boek zou gaan schrijven over haar leven met kanker, was ik hier enorm benieuwd naar. Ik reserveerde het boek bij de bibliotheek en begon erin zodra hij in huis was.

De cover van dit boek is lichtelijk confronterend. Je ziet Vermeulen voor de helft met een kaal hoofd en voor de andere helft hoe ze er op dit moment uitziet, normaal en met haar. Heftig, maar zet wel aan om het boek eens beter te bekijken.

In het korte verhaal neemt Fien je mee naar de dag in november 2012 dat ze haar diagnose kreeg tot aan februari 2020 net na haar avontuur aan expeditie Robinson. De schrijfstijl van Fien is eerlijk, rauw en ondanks de zware strijd tegen de kanker, ook vol met humor. Het is bijna alsof je Fien haar dagboek leest, zo goed leer je haar in korte tijd kennen.
Fien laat de lezer goed inzien, dat wanneer je schoon bent verklaart het voor de buitenwereld lijkt alsof je beter bent. Maar dit is volgens haar zeker niet het geval. Het echte gevecht begint dan pas, want dan komt de strijd met hoelang blijft ze ziekte weg en hoe pak je het gewone leven weer op.

Het regent zonnestralen is een prachtig, eerlijk en krachtig verhaal over de strijd tegen kanker en wat het met iemand doet ook nadat de kanker verslagen is. Ik las het boek in één adem uit!

8.5
Het regent zonnestralen – Fien Vermeulen
Uitgeverij: Growingstories

Paperback €19,50

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.