Recensie: De familieopstelling – Kluun

Stijn van Diepen (Komt een vrouw bij de dokter) is terug: 55 jaar oud, maar niet veel wijzer. Hij besluit op zoek te gaan naar zichzelf, zijn roots en de Ware. Nu echt.
Achttien jaar nadat zijn vrouw Carmen is overleden en zeven jaar nadat zijn huwelijk met Roos op de klippen is gelopen, blijkt ook de zoveelste nieuwe liefde van Stijn van Diepen niet de ware te zijn. Terwijl hij nog altijd van feest naar feest strompelt, wordt zijn moeder met alzheimer in een verzorgingstehuis opgenomen, dreigt zijn beste vriend Frenk hem te laten vallen en moet hij de verjaardag van zijn dochter Luna, die eenentwintig wordt, organiseren. Een crisis lijkt onvermijdelijk. Waarom is zijn (liefdes)leven zo’n puinhoop? Het is tijd om eens grondig in de spiegel te kijken.
In een hilarische en ontroerende zoektocht naar zichzelf keert Stijn terug naar zijn jeugd in Noord-Brabant, stuit hij op een aangrijpende familiegeschiedenis en belandt uiteindelijk op het Ierse platteland in een ultieme poging antwoorden te vinden op zijn vragen. Zal hij op zijn vijfenvijftigste zichzelf weten te vinden? En belangrijker nog: de liefde? (bol.com)

Na jaren geleden het boek kapot te hebben gelezen en de film te hebben grijsgedraaid, was ik onwijs benieuwd naar familieopstelling. Want hoe zou het nu gaan met Stijn van Diepen!
De cover van het boek vond ik wel uniek, een paar witte sneakers in een doos. Geen idee wat het op dat moment met het boek te maken had, hier kom je trouwens achter wanneer je het boek leest. Maar zeker te weten is dat het ervoor zorgt dat je aandacht ernaar getrokken wordt.

De familieopstelling neemt je mee in het leven van Stijn van Diepen na de dood van zijn vrouw Carmen. Hij is op zoektocht naar zichzelf, maar of hij zichzelf ook gaat tegenkomen op een retraite in Ierland is nog maar de vraag.

Ik had zo een zin om dit boek te lezen, echter viel het mij een beetje tegen. Dit kwam helaas door het vele Brabantse dialect waarin Kluun schrijft. Misschien dat je dit als Brabander makkelijker oppakt, maar ik vond het vooral erg vermoeiend.
Een pluspunt vond ik wel dat Kluun zich in dit boek openstelt naar de lezer en zichzelf en zijn uitbundige gedrag wat betreft drugs en vrouwen eens grondig onder de loep neemt. Ook laat hij duidelijk zien wat het met een familie doet als één van de ouders dementie hebben. De moeder van Kluun heeft namelijk alzheimer en dit heeft een grote impact om het leven zijn zus en zichzelf. De situaties in het verpleegtehuis waren dan ook zeer herkenbaar.

De familieopstelling is misschien niet helemaal wat ik er van had verwacht, maar ondanks dat las ik het boek met een lach en een traan!

6.0
De familieopstelling – Kluun
Uitgeverij: Lebowski

Bedankt uitgeverij Lebowski voor het sturen van dit recensie-exemplaar!

E-book €11,99        Paperback €22,99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.