Recensie: Hersenschorsing – Margot Ros

Hersenschorsing

Wanneer actrice Margôt Ros, bekend van o.a. Toren C, tijdens een theatervoorstelling tegen een ijzeren balk loopt, verandert haar leven volledig. Ze krijgt de diagnose lichte hersenschudding – rustig aan doen is het advies. Maanden later is Margôt nog steeds niet in staat te functioneren: ze verdraagt geen licht of geluid, kan niet lezen en heeft nauwelijks energie. Iedere ochtend moet ze kiezen: zal ik bukken om de vaatwasser uit te ruimen, of loop ik naar beneden om de post uit de brievenbus te halen? Ze krijgt de diagnose post-commotioneel syndroom en moet rekening houden met een revalidatie van minstens anderhalf jaar waardoor zelfs de opnames van Toren C stil komen te liggen. Van een succesvolle, vrolijke vrouw met een actief sociaal leven is ze veranderd in een persoon die veroordeeld is tot eenzame opsluiting in haar huis en toeleeft naar de ontmoetingen met lotgenoten in de revalidatiekliniek. (bol.com)


Hersenschorsing is een boek waar ik per toeval achter kwam in de bibliotheek. Echter door de interessante achterflap en het kleine medische tintje trok dit boek mij aan en nam ik het mee naar huis. De cover laat  Margot zien afgebeeld als een puzzel waar één stukje van ontbreekt.

Voordat ik begon aan dit boek had ik wel eens gehoord van post-commotioneel syndroom, maar wist ik er eigenlijk weinig van. En ik denk met mij nog veel meer Nederlanders die niet zo zwaar tillen aan een lichte hersenschudding. Maar zo valt te lezen, moet je hier erg voorzichtig mee zijn anders kan het een lange revalidatiestrijd worden.
Margot laat duidelijk zien hoe zij de strijd aangaat met haar PCS en laat zien dat dit niet altijd zonder slag of stoot gaat. Doet ze twee sprongen vooruit, loopt ze de volgende dag vier stappen achteruit. Lijkt mij ontzettend frustrerend. Je wil zo veel, maar je lijf kan het gewoon niet aan.

In duidelijke taal, zonder medische poespas en met een nodige dosis humor neemt Margot je mee in haar proces op weg naar herstel. Een heftig jaar, maar ze geeft de moed niet op.  Hersenschorsing zal voor vele mensen een bron van herkenning zijn!

7.5
Hersenschorsing – Margot Rot
Uitgeverij: Nijgh en Ditmar

E-book €12,99                   Paperback €20,99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.