Recensie: Tropenbruid – Susan Smit

Amsterdam, 1907. Het weesmeisje Anna droomt van een ander, grootser leven. Op een dag reageert ze op een advertentie waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt. Eenmaal in Batavia ontdekt Anna al snel dat haar huwelijk met de starre Willem niets anders is dan een dekmantel voor carrièregekonkel, geheime liefdes en verzwegen familieverbanden.  (bol.com)


De cover van het nieuwste boek van Susan Smit is mooi en past mijn inziens goed bij de strekking en tijd van het boek. De vrouw op de cover heeft wel iets weg van actrice Keira Knightley in bijvoorbeeld het kostuumdrama Pride en Prejudice.

Ook met Tropenbruid heeft Susan Smit weer een mooie historische roman geschreven. Deze keer neemt ze je mee naar Batavia in Nederlands – Indië. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van het jonge Amsterdamse weesmeisje Anna, als zij in een advertentie leest dat er een bruid gezocht wordt in het mooie en verre Batavia besluit ze te in een implusieve actie te schrijven. Anna wordt uitgekozen en maakt ze de verre oversteek naar Batavia. Daar valt het samen leven met een ongeïnteresseerde echtgenoot haar flink tegen.

Een roman waarbij de nodige onderzoek  voor gedaan moest worden, doordat Smit zich duidelijk heeft ingelezen in de periode waarin dit boek zich afspeelt, word je als lezer meegezogen in de tijd van grote rokkostuums en etiquette.
De schrijfstijl van Susan Smit is beeldend, waardoor je als lezer even waant in het hete Oost – Indië. Daarnaast is het taalgebruik simpel, waardoor het boek, ondanks de historische achtergrond voor iedereen leesbaar is.
Wat ik wel jammer vond is dat het boek wat op de oppervlakte blijft. Het is een interessant tijdperk wat naar mijn mening nog wat meer verdieping mocht hebben.

Tropenbruid, het verhaal waar een jong, naïef weesmeisje uit Amsterdam dat besluit de oversteek naar Oost-Indië te maken en hier de liefde te vinden. Een romantische, historische roman die je in één ruk uitleest.

7.5
Tropenbruid – Susan Smit
Uitgeverij: Lebowski

Bedankt uitgeverij Lebowski voor het sturen van een recensie-exemplaar!

E-book €9,99                Paperback €21,99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.