Recensie: De lessen van meneer Picquier- Marc Roger

Meneer Picquier heeft zijn boekwinkel moeten sluiten, maar het is hem gelukt om zijn dierbaarste bezit, drieduizend boeken, te bewaren. Die vullen zijn kamer in verzorgingstehuis Bleuets nu tot aan het plafond.

Door zijn ziekte kan Picquier niet meer doen wat hij het allerliefste doet: lezen. Hij vraagt de jonge Grégoire, die sinds kort de maaltijden in het tehuis rondbrengt, om hem elke dag een uur voor te lezen. Daar ziet Grégoire (nooit een echte lezer) aanvankelijk tegen op, maar met de tijd ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee. Het voorleesuur wordt steeds populairder en verhuist naar de algemene ruimte, zodat zo veel mogelijk bewoners kunnen meeluisteren. De oude boekverkoper Picquier geeft ondertussen zijn jonge voorlezer een aantal waardevolle (levens)lessen mee…(bol.com)


De cover van dit boek is leuk, niet bijzonder, maar gewoon leuk. Je ziet een oude man met een wandelstok lezend bij een berg boeken. Daardoor werd in eerste instantie mijn aandacht getrokken, want dit boek zal vast gaan over iemand die houd van lezen. En als boekenwurm lees ik graag over mensen die ook van lezen houden. De cover heeft misschien wel iets weg van de stijl van de dagboeken van Hendrik Groen.

Het boek telt slechts 203 bladzijdes. Je denkt misschien ‘die heb ik zo uit’, echter is het boek er een die je met veel aandacht dient te lezen. Door de bijna poetische schrijfstijl raakte ik soms even de draad kwijt en moest ik een hoofdstuk weer een stukje terug lezen.
Literatuur speelt een grote rol in het verhaal, vele Franse schrijvers en hun boeken worden gequote. Dit vond ik een klein beetje jammer, want ik kende als Hollandse de boeken of schrijvers niet, waardoor je soms de diepgang en achtergrond miste.

De vriendschap die tussen de oude boekverkoper meneer Picquier en de jonge verzorger / voorlezer Grégoire ontstaat is werkelijk prachtig om te lezen en zien op te bloeien. En te horen hoe meneer Picquier geniet van het voorlezen door Grégoire nu hij het zelf niet meer kan.
Ik vond dit boek mooi en hartverwarmend om te lezen hoe de meneer Picquier en Grégoire tot elkaar groeien, maar daarmee was de koek voor mij wat betreft dit boek op. Niet helemaal wat ik er van had verwacht helaas.

De lessen van meneer Picquier is een bijzonder boek, waar je langzaam aan van moet genieten.  Een boek met een ode aan de literatuur en de opbloeiende vriendschap tussen individuen.

6.5
De lessen van meneer Picquier- Marc Roger
Uitgeverij: A.W Bruna

Bedankt uitgeverij A.W. Bruna voor het sturen van een recensie-exemplaar!

E-book €9,49                   Paperback €17,99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.