Recensie: Het lichaam – Bill Bryson

Bill Bryson toont in Het lichaam dat er geen wonderbaarlijker verhaal bestaat dan dat van ons eigen lichaam. In zijn bestseller Een kleine geschiedenis van bijna alles maakte Bill Bryson de wetenschap over het ontstaan van de wereld op onweerstaanbare wijze toegankelijk voor miljoenen lezers. Nu richt hij zijn aandacht op de kleinste eenheid van ons bestaan: onszelf. Want elk mens is een universum op zich, bestaande uit 37,2 biljoen cellen. Als je elke streng DNA uit onze cellen achter elkaar zou leggen, zou dat een lint opleveren van 16 miljard kilometer. We worden bewoond door 40 000 soorten microben. En hoe vaak denk je dat je per dag met je ogen knippert? Het antwoord: 14 000 keer, waardoor we zo’n 23 minuten per dag met gesloten ogen doorbrengen. In Het lichaam neemt Bryson ons mee op een fascinerend avontuur van kop tot teen. Uitzonderlijk rijk aan informatie, onderhoudend, vol humor: dit is Bill Bryson op zijn best.(bol.com)


Via de nieuwsbrief van uitgeverij Atlas Contact schreef ik mij in om dit boek te mogen recenseren. Als verpleegkundige in hart en nieren trekken boeken met een medisch tintje altijd mijn aandacht, zo ook dit boek. Ik was dan ook blij verrast toen het boek op de mat viel.

Het boek is opgebouwd uit 23 verschillende hoofdstukken die elk een deel van het lichaam belichten. Zo begint Bryson zijn verhaal over de menselijke buitenkant hoe werkt nou eigenlijk onze huid en haar en daalt hij langzaam af naar de bevruchting en wat als het in het lichaam mis gaat..
In elk hoofdstuk neemt Bryson je mee op ontdekkingstocht en kom je vele feitjes te weten. Wist je bijvoorbeeld dat je gemiddeld 23 minuten per dag je ogen dicht hebt doordat je knippert en dat de man met het  langst getransplanteerde hart ruim 33 jaar verder leefde nadat hij een nieuw hart kreeg, een unicum tot op heden!

Vele hoofdstukken waren interessant zo heb ik vol verbazing gelezen over je hart, hersenen en de slaap maar waren er ook hoofdstukken die mij minder konden bekoren zoals de iets moeilijkere en minder interessante maar minstens zo belangrijke hoofdstukken over het immuunsysteem en het evenwicht. Deze hoofdstukken heb ik slechts doorgebladerd. Een leuk detail aan het boek is dat er ook foto’s aan zijn toegevoegd zoals de meest bekende  tekening van het menselijk lichaam van Leonardo da Vinci.

Bill Bryson’s reisgids door het lichaam is een makkelijke en simpele versie van een anatomie boek waarin ook niet medische zich uitstekend zullen vermaken met zijn humor die van de bladzijdes afspat.

7.0
Het lichaam – Bill Bryson
Uitgeverij: Atlas Contact

Bedankt uitgeverij Atlas contact voor het sturen van een recensie-exemplaar!

E-book €16,99               Paperback €29,99

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.