Blogtour: Cilka’s Keuze -Heather Morris

Cilka Klein is pas zestien als ze in 1942 per trein naar Auschwitz-Birkenau wordt gebracht. Ze springt in het oog bij kampcommandant Schwarzhuber en hij dwingt haar zijn liefje te worden. Als enige vrouw in het concentratiekamp mag zij haar lange haar behouden, maar na de bevrijding wordt haar dit aangerekend. Ze wordt gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen. Weer zit ze op een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke behandelingen doorstaan. En weer blijven de ogen van een kampbewaarder te lang op
haar rusten…(bol.com)


Door uitgeverij HarperCollins werd ik benaderd om mee te doen aan de blogtour rondom het boek Cilka’s keuze. Eerder las ik het ontroerende De tatoeëerder van Auschwitz en was dan ook enorm benieuwd naar het volgende boek van deze schrijfster.
Om dit indrukwekkende boek te promoten bedacht ik vijf redenen waarom je dit boek zeker moet lezen;

  1. Het verhaal is erg leerzaam en gebaseerd op het levensverhaal van Cilka Klein. Heather Morris heeft voor het schrijven van dit verhaal grondig onderzoek gedaan naar haar leven en gesproken met onder andere haar echtgenoot en bekende.
  2. Ik vond het mooi om te lezen hoe verantwoordelijk de jonge Cilka zich voelt. Niet alleen voelt ze zich verantwoordelijk om zelf in leven te blijven, maar zet ze zich met al haar krachten in om de vrouwen in haar hut te helpen en zorgt ze zo goed mogelijk voor haar patiënten in het ziekenhuis. Dit doet Cilka met liefde en soms met gevaar voor eigen leven. Ik denk dat vele hier hun petje voor afnemen.
  3. De afwisseling tussen het heden in het werkkamp in Siberië en het verleden in concentratiekamp Auschwitz waar Cilka overleefde voor zij werd verbannen voor een werkstraf van 15 jaar in het ijskoude Siberië. Door de terugblikken die je krijgt van Cilka’s tijd in Auschwitz kom je meer te weten over hoe Cilka in Siberië is geëindigd en wat zij in Auschwitz heeft moeten doorstaan. Daarnaast is het fijn als je het vorige boek van Heather Morris gelezen hebt, want sommige personages als Gita en Lale passeren weer de revue.
  4. Het boek houdt je bezig. Wat zou je als lezer zelf voor keuzes maken als je in de schoenen van Cilka zou staan? Cilka’s keuze is dan ook een boek dat je in één ruk uit wil lezen en waar je nog dagen lang aan terug zult denken.
  5. En als laatste reden waarom je dit boek moet lezen is natuurlijk de prachtige cover!

Cilka’s keuze is een leerzaam en prachtig geschreven boek over het jonge Joodse meisje Cilka die vol moed en strijdkracht het gevecht aangaat om in leven te blijven in de barre omstandigheden waarin ze opgroeit, niet alleen zichzelf maar vooral de mensen om haar heen
hebben grote steun aan de moedige Cilka.

8.5
Cilka’s keuze – Heather Morrison
Uitgeverij: HarperCollins

Bedankt uitgeverij HarperCollins voor het sturen van een recensie-exemplaar!

Paperback €20,99

Een gedachte over “Blogtour: Cilka’s Keuze -Heather Morris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.