Recensie: De experimenten – Marion Pauw

Vijftig jaar lang hebben ze elkaar niet gezien of gesproken. Maar nu is Alma ziek en dit weekend is er niemand anders om voor haar te zorgen dan haar stiefdochter Charlie. Zodra ze terug is in het huis van haar jeugd weet Charlie weer waarom ze het al die jaren geleden voorgoed heeft verlaten. Maar dan begint Alma te vertellen: over hoeveel mensen er in een kolenwagon passen; de eeuwige honger; over de experimenten in Blok 10 van Auschwitz. Kan een gruwelijke getuigenis een levenslange verwijdering overbruggen? (bol.com)


Toen ik het persbericht van dit boek ontving was ik gelijk ontzettend benieuwd. Marion Pauw schrijft goede boeken en daarnaast is het verhaal gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
De cover van het boek wordt pas duidelijk halverwege het verhaal.
Zodra Alma’s leven beschreven wordt komt het verhaal voor de lezer pas echt tot leven. Je voelt letterlijk het leed van de vrouwen uit blok 10 in Auschwitz. Het zorgt voor kippenvel.  Fantastisch hoe Marion Pauw dit weet neer te zetten. Het is alsof je er zelf bij bent.
Maar niet alleen heb je als lezer te doen met Alma ook met Charlene voel je compassie, wat zij heeft moeten doorstaan in haar jeugd, is voor geen kind gezond. De twee zijn allebei slachtoffer, maar allebei totaal verschillende slachtoffers.

Het boek leest vlot en de schrijfstijl is erg fijn. De drie verhaallijnen, Alma’s verleden, Charlene haar jeugd en het heden, zijn goed aangegeven en sluiten op elkaar aan. Een verfilming van dit verhaal zou ik zeker willen zien!

8.5
De experimenten – Marion Pauw
Uitgeverij: Lebowski

Bedankt uitgeverij Lebowski voor het sturen van een recensie-exemplaar!

E-book 9,99        Paperback 21,99
Koop bij bol.com                 Koop bij bol.com

Een gedachte over “Recensie: De experimenten – Marion Pauw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.