Recensie: Rinkeldekink – Martine Bijl

‘Rinkeldekink’ van Martine Bijl gaat over de hersenbloeding die zij kreeg in september 2015. Na haar langdurige herstel in een revalidatieoord, waar zij vrijwel alles opnieuw moest leren, bracht ze nog enkele maanden door in een ziekenhuis, waar ze behandeld werd voor depressie. Haar taalvermogen bleef onaangetast. Over therapeuten, over welzijnstaal, de valklas en de ergotherapie, over angsten en wanen, over hoe het voelt als iemand anders in je brein is gekropen en daar de boel dreigt over te nemen schrijft ze eerlijk, met wrange humor, zonder opsmuk en daardoor indrukwekkend (bol.com)


In het boek Rinkeldekink schrijft Martine over haar revalidatie van de door haar doorgemaakte hersenbloeding in 2015. Ook schrijft zij een deel over haar doorgemaakte depressie.

Een interessant en kort boekje waarbij Martine je meeneemt in haar revalidatieproces. Ze laat goed zien waar haar struikelblokken zaten gedurende de revalidatie. Het mooiste stukje uit die tijd vond ik nog wel dat ze haar rijbewijs weer leerde halen.
Soms als ze schreef over de donkere deken en E.T. was dit wat verwarrend, maar dit past natuurlijk perfect in het straatje van hoe iemand zich met een hersenbloeding voelt. Verward, soms onbegrepen.

Het boek laat je meeleven met Martine en haar man Berend, haar steun en toeverlaat. Het zet je aan het denken en zorgt ervoor dat je mensen die dit ziektebeeld doormaken beter snapt. Ik denk dan ook dat vele mensen zich hierin zullen herkennen.

Gelukkig is Martine haar gevoel voor humor niet kwijt en soms hoorde ik haar dingen letterlijk zeggen zoals ze dat deed bij Heel Holland Bakt.

6.5
Rinkeldekink – Martine Bijl
Uitgeverij: Atlas contact

E-book 9,99          Hardcover 14,99
Koop bij bol.com            Koop bij bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.