Recensie: Tommie in de zorg – Tommie Niessen

Tommie in de zorg bevat treffende observaties, waardevolle levenslessen en ontroerende ontmoetingen uit de dagelijkse praktijk van de gezondheidsszorg. “Ik ga toch geen mensen wassen?’ zei Tommie Niessen toen zijn moeder hem voorstelde om een tijdje in de zorg te gaan werken nadat hij met school was gestopt. Maar na een jaar ICT en een jaar marketing werd het tijd voor een nieuwe wending. Tommie ging de opleiding tot verzorgende volgen en meteen voelde het goed. Sinds zijn opleiding verpleegkunde werkt Tommie als zzp’er in de wijkzorg en in een hospice. En het heeft hem veel gebracht.
De zorg is niet stoer. Zeker niet onder jongens. Om zijn werk positiever onder de aandacht te brengen begon Tommie blogs te schrijven onder de titel “Tommie in de zorg’. Hij wilde laten zien hoe mooi het vak is én hoe moeilijk het soms kan zijn. Binnen no time had hij meer dan tienduizend volgers. En nu is daar dus het boek, waarin hij openhartig en eerlijk vertelt over Tommie in de zorg (bol.com)

In dit boek verteld Tommie Niessen, verpleegkundige in de wijk en in een hospice, over zijn ervaringen in de zorg. Zo verteld hij over de keuze die hij heeft gemaakt voordat hij wist dat hij de zorg in wilde en neemt hij je mee in zijn worstelingen tijdens zijn leerlingentijd als verzorgende en verpleegkundige.
De opmerking: Dat ga ik toch niet doen, oude mensen onder de douche zetten en ze helpen met aankleden. Is er een die veelvoudig wordt gebruikt wanneer je verteld dat je verpleegkundige bent. Alsof verplegen alleen maar mensen wassen en naar het toilet brengen is. Het is juist zo veel meer dan dat!

Er komen veel herkenbare situaties voor in het boek van Tommie. Zo weet ik ook nog goed mijn eerste stage op de gesloten afdeling voor mensen met dementie, hoe moeilijk het was als ze weer naar huis wilde… Je eerste overlijden en het verdriet en levensvreugde dat mensen hebben. Een belangrijk punt dat Tommie maakt, daar ben ik het helemaal mee eens namelijk dat je geduld en tijd moet maken om met de cliënt / patiënt te praten.

Het boek is vlot geschreven en door de korte hoofdstukjes leest het enorm snel. Het enige minpuntje vond ik dat sommige hoofdstukjes veel op elkaar lijken. Je leest meerdere malen dat Tommie twijfelt over zijn keuzes en hoe hij in de zorg terecht is gekomen. Dit is jammer het boek is immers maar 178 bladzijdes kort.

Tommie kan een voorbeeld zijn voor vele mannen in de zorg! En zijn beroep is natuurlijk fantastisch 😉

7.0
Tommie in de zorg – Tommie Niessen
Uitgeverij: Ambo|Anthos

E-book 9,99          Paperback 15,-
Koop bij bol.com                      Koop bij bol.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.