Recensie: De tatoeëerder van Auschwitz – Heather Morris

In april 1942 wordt een jonge Slowaakse Jood naar Auschwitz gedeporteerd. Lale Sokolov staat vanaf dan bekend als gevangene 32407. De SS-officieren benoemen hem tot ‘Tätowierer’, tatoeëerder. Tweeënhalf jaar lang is hij degene die van duizenden gevangenen een nummer moet maken. Zoals van Gita, vanaf dan gevangene 34902. Terwijl hij gedwongen wordt haar te brandmerken, kerft zij haar naam voor altijd in zijn hart. Na drie jaar wordt Gita op dodenmars gestuurd en komt Lale in een ander kamp terecht. Beiden weten te ontsnappen en gaan op zoek naar elkaar. Gedurende zeventig jaar zwijgen Lale en Gita over het begin van hun relatie. Pas na Gita’s dood durft Lale hun uitzonderlijke overleversverhaal te delen. (bol.com)

Na het lezen van het persbericht wilde ik dit verhaal ontzettend graag lezen. Benieuwd naar hoe Heather Morris de gesprekken met Lale over zijn tijd in het concentratiekamp samen met zijn vriendin Gitta, had weten te verwoorden. In het boek komt vooral het persoonlijke verhaal van Lale en Gitta aanbod. Hierdoor kun je jezelf goed inleven en ontroerde het verhaal mij echt.  Echter worden de gruwelijkheden die gebeurden in de kampen zoveel mogelijk ontweken, je weet als lezer wat er gebeurt in de kampen maar vooral lees je over de gevoelens van Gitta en Lale.
Het boek heeft een vlotte schrijfstijl en leest ondanks het zware thema makkelijk weg. Het boek richt zich vooral op hoe moedig mensen zijn in tijden van ontberingen en hoe onvoorwaardelijke liefde groeit.

Het verhaal is niet mooi, maar de cover van dit boek vind ik echter wel mooi. De twee handen die elkaar innig vasthouden en de tatoeage duidelijk zichtbaar, boven het concentratiekamp. Respect voor de schrijfster en de verteller Lale, het zal voor beide niet makkelijk zijn geweest om het verhaal te vertellen en op te schrijven.

8.0
De tatoeerder van Auschwitz – Heather Morris
Uitgeverij: HaperCollins Holland

Bedankt Uitgeveri Harper Collins voor het zenden van en recensie-exemplaar!

E-book 13,99          Paperback 19,99
Koop bij bol.com               Koop bij bol.com

5 gedachtes over “Recensie: De tatoeëerder van Auschwitz – Heather Morris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.