Recensie: Heelmeester – Marcel Vaarmeijer

Heelmeester van Marcel Vaarmeijer is een hilarische en ontroerende roman over een tragikomisch doktersgezin, met littekens uit de oorlog, en met geheimen. Voor alle fans van Graeme Simsion, Fredrik Backman en Hendrik Groen. Heelmeester begint in Zürich, in 1971, als Himmel Grünewald acht jaar oud is en met een scheikundig proefje zijn ouderlijk huis opblaast. Na zijn studie treedt Himmel in dienst bij zijn vader Karl, in de Grünewald-privékliniek. Himmel en zijn vader Karl zijn mensendokters die geloven dat er meer kan dan wat de farmaceutische industrie hun verkoopt. Zij willen helpen en genezen. Lange tijd gaat het goed, maar dan dreigt een verraderlijk geheim uit het verleden de kliniek, en de familie, fataal te worden.(bol.com)

Al sinds ik dit boek zag in de catalogus van uitgeverij l.s Amsterdam wilde ik het erg graag lezen. Zo graag dat ik het niet kon laten om het boek te kopen. De cover van het boek is simpel maar aantrekkelijk. De mintgroene kleur heeft een fris uiterlijk waar de witte doktersjas mooi op afsteekt.

Het boek gaat over Himmel, zoon van een arts. Hij treed bij zijn vader in dienst na zijn studie en samen zetten de de Grünewald-privékliniek op. Waar de twee helpen met uitvinden van verschillende medicijnen om zieke te helpen en genezen.
Het boek is een goede mix van diepgang en humor. Er wordt wat af geblunderd in het boek. Zo blaast Himmel maar liefst drie keer zijn, hond, kamer en huis op. Maar wordt er ook ingegaan op het Duitse geheime verleden van vader Karl, wat grote indruk maakt wanneer je achter zijn geheimen komt.

Het verhaal leest vlot, de schrijfstijl leest lekker weg en mede door de humor zorgt dit ervoor dat het boek zo uit is. Sommige stukjes kwamen mij bekend voor tijdens het lezen. Blijkt dat Louise, de hoofdpersoon waar het boek Voor wie ik heb liefgehad, om draaide. Nu deel uit maakt in het verhaal van Himmel in Heelmeester.
Belangrijkste thema’s die aan bod komen zijn de kijk op de medische wereld en geneesmiddelenverstrekking, waar Himmel het niet altijd mee eens is. Dit laat hij ook duidelijk. Een leuke bijkomstigheid zijn de dagboeken die in Voor wie ik heb liefgehad ook aan bod kwamen, nu door Himmel en zijn vrouw stukje bij beetje worden voorgelezen om zo achter het geheim van de familie Grünewald te komen.

9.0
Heelmeester – Marcel Vaarmeijer
Uitgeverij:Luitingh-Sijthoff

E-book 12.99      Paperback 19.99
Koop bij bol.com                         Koop bij bol.com

Advertenties

Een gedachte over “Recensie: Heelmeester – Marcel Vaarmeijer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.